Topio 7 & Γιώργος Παπαγιαννόπουλος (BLOD)
26.03.2024
Tο Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, στο πλαίσιο του 20ου κύκλου διαλέξεων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων, με τίτλο “διαλέξεις & διάλογοι”, πραγματοποίησε την τέταρτη εκδήλωση αυτού του κύκλου στις 26 Μαρτίου 2024, στο εστιατόριο του Μουσείου Μπενάκη Πειραιώς. Η εκδήλωση βιντεοσκοπήθηκε από το BLOD και οι ομιλίες με τις παρουσιάσεις που τις συνοδεύουν είναι διαθέσιμες στο ακόλουθο link:
https://www.blod.gr/lectures/dialekseis-dialogoi-topio-7-giorgos-papagiannopoulos/
Οι Διαλέξεις Ελλήνων Αρχιτεκτόνων αποτελούν ιστορικά εμβληματικό θεσμό του ΕΙΑ καθώς, την τελευταία εικοσαετία, έχουν προσκληθεί και παρουσιάσει το έργο τους σημαντικοί δημιουργοί. Η παρουσίαση των ποικίλων εκφάνσεων του αρχιτεκτονικού έργου, αλλά και η κριτική τους αποτέλεσαν διαχρονικά χαρακτηριστικά αυτής της πρωτοβουλίας. Η παράλληλη παρουσίαση του έργου δύο αρχιτεκτονικών γραφείων και, στη συνέχεια, ο διάλογος μεταξύ τους αλλά και με το κοινό, θεωρούμε ότι μπορεί να δώσει την αφορμή για δημόσια συζήτηση για την αρχιτεκτονική και τη σχέση της με τους θεσμούς και τις διαδικασίες παραγωγής και κρίσης της, αλλά και τις πολλαπλές εκδοχές της τόσο στον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο χώρο.
Τον γενικό συντονισμό των διαλέξεων εκ μέρους του ΔΣ του ΕΙΑ έχουν οι Αναστάσιος Κωτσιόπουλος (Αρχιτέκτων, ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ), Διονύσης Σοτοβίκης (Αρχιτέκτων) και Σοφία Τσιράκη (Αρχιτέκτων, Καθηγήτρια ΕΜΠ).
Στην τέταρτη διάλεξη του κύκλου συμμετείχαν οι:
TOPIO 7 (Κατερίνα Ανδρίτσου, Πανίτα Καραμανέα, Θανάσης Πολυζωίδης)
ΤΟΠΙΑ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ: ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
Ο τοπιακός σχεδιασμός αναφέρεται στην σύνθεση χώρων και αστικών συστημάτων με «συνεργάτη» την φύση, ώστε να δημιουργηθούν αειφόρα τοπία-κατασκευές, όπου φύση και άνθρωπος συνυπάρχουν ισοδύναμα και ισότιμα. Χρησιμοποιώντας υβριδικές στρατηγικές ανάμεσα στην φύση και στην κατασκευή, δημιουργούνται βιοκλιματικά ενδιαιτήματα ανθεκτικότητας με ένταξη στο αστικό και στο φυσικό τοπίο. Στις δημιουργίες αυτές, πηγή έμπνευσης και αφετηρία σύνθεσης αποτελεί ο εκάστοτε τόπος με τα ιδιαίτερα κοινωνικό-πολιτισμικά του στοιχεία αλλά και το βιολογικό του ιδίωμα. Μέσα από την διερεύνηση της ιδιαίτερης χωρικής ταυτότητάς και του πνεύματος του τόπου, παράγονται βιώσιμα τοπία με ποικιλία εμπειριών, ευελιξία χρήσεων και ταυτόχρονα σεβασμό στην κατανόηση των διεργασιών και του κύκλου της φύσης. Στη διάλεξη “Τοπία συμβίωσης; ανάμεσα στην φύση και την κατασκευή”, θα παρουσιαστούν η βασική φιλοσοφία και οι άξονες σχεδιασμού του topio7, μέσα από βραβεία αρχιτεκτονικών διαγωνισμών.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Η διάλεξη εστιάζει στην παρουσίαση ενός αρχιτεκτονικού έργου που επεκτείνεται από τη μικρή κλίμακα έως το μεγάλο δημόσιο κτιρίου. Αφετηρία αυτής της διαδρομής είναι τα πρώτα σπουδαστικά βήματα στην αρχιτεκτονική.
Ενδιάμεσοι σταθμοί είναι η συνάντηση και συνεργασία με πρόσωπα που είχαν κοινά ενδιαφέροντα, οι αναφορές, οι μνήμες ή οι διαπιστώσεις στα πλαίσια ενός γενικότερου αναστοχασμού για την αρχιτεκτονική πράξη και τη σχέση που εγκαθιδρύει αυτή με τον τόπο και τους ανθρώπους.
Το ταξίδι περνά από μονοπάτια παράλληλα με την αρχιτεκτονική όπως για παράδειγμα αυτά που οδηγούν στο χώρο της ζωγραφικής. Ο δρόμος φαίνεται να είναι διαρκώς ανοιχτός προς νέες αναζητήσεις.
Η κατεύθυνση παραμένει σταθερή για μια αρχιτεκτονική που επιδιώκει στο βαθμό που της αναλογεί να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά μέσω της κοινής κατοίκισης ενός μικρού ιδιωτικού ή μεγάλου δημόσιου χώρου.
Το topio7_αρχιτεκτονική και τοπίο, με έδρα την Αθήνα, αποτελείται από τους Κατερίνα Ανδρίτσου, Πανίτα Καραμανέα (αναπληρώτρια καθ. αρχιτεκτονικής και τοπίου) και Θανάση Πολυζωίδη, αρχιτέκτονες μηχανικούς (MARCH Ε.Μ.Π. Αθήνα) και αρχιτέκτονες τοπίου (MLA ETSAB UPC, Βαρκελώνη). Η ομάδα ασχολείται με διαφορετικές κατηγορίες μελετών τοπιακού-αστικού χαρακτήρα και αρχιτεκτονικής, με ευρεία συμμετοχή και βραβεία σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς τόσο πανελλήνιους όσο και διεθνείς. Παράλληλα συμμετέχει σε εκθέσεις και δημοσιεύσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Για το topio7, η συμβιωτική σχέση και η ώσμωση ανάμεσα στο ανθρωπογενές περιβάλλον και στο φυσικό τοπίο, αποτελεί βασικό συστατικό δημιουργίας στην συνθετική διαδικασία. Ο σχεδιασμός αναζητά συνθετικές επιλύσεις ανάμεσα στα οικοσυστήματα και τις αρχιτεκτονικές κατασκευές, με σκοπό την δημιουργία αειφόρων ενδιαιτημάτων για την φύση και την πόλη. Η έρευνα της ομάδας εστιάζει κυρίως στο σχεδιασμό με την ίδια τη φύση και τις διεργασίες της, στην ένταξη κάθε έργου στον τόπο μέσα από τη διερεύνηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του, της κλίμακας και της ατμόσφαιράς του, διατρέχοντας διαφορετικές χωρικές κλίμακες. Η συμμετοχή του παράγοντα χρόνου στο σχεδιασμό, η οικολογία τοπίου, ο βιοκλιματικός σχεδιασμός, και η δημιουργία υβριδικών περιβαλλόντων με τη συμμετοχή διαδραστικών ψηφιακών τεχνολογιών, συνηγορούν στην κατασκευή ενταγμένων συνόλων για τον 21ο αιώνα.
H Kατερίνα Ανδρίτσου, March “Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός, Χώρος, Πολιτισμός” (Ε.Μ.Π.), ασχολείται με θέματα μεγάλης κλίμακας αστικού σχεδιασμού και αρχιτεκτονικής τοπίου, καθώς και μελετών δημοσίων κτιρίων στην Ελλάδα.
H Πανίτα Καραμανέα ερευνά θέματα αρχιτεκτονικής, αστικού σχεδιασμού και τοπίου στην Ελλάδα και Βαρκελώνη, ενώ παράλληλα διδάσκει στην Αθήνα, στα Χανιά και στο Μεταπτυχιακό Αρχιτεκτονικής Τοπίου στη Βαρκελώνη.
Ο Θανάσης Πολυζωίδης δραστηριοποιείται σε πληθώρα μελετών αναπλάσεων δημοσίων και ιδιωτικών έργων. Απέσπασε το 40UNDER40 European Award 2018. Έχει διατελέσει κριτής αρχιτεκτονικών διαγωνισμών (Ελλάδα και εξωτερικό).
Ο Γιώργος Παπαγιαννόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Είναι Διπλωματούχος Αρχιτέκτων Μηχανικός του Ε.Μ.Π., απόφοιτος του 1998 και υποψήφιος διδάκτορας του Δ.Π.Θ.
Από το 2002 διδάσκει αρχιτεκτονικές συνθέσεις στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Δ.Π.Θ. όπου σήμερα είναι Επίκουρος Καθηγητής.
Από το 2000 διατηρεί γραφείο αρχιτεκτονικών μελετών ιδιωτικών και δημοσίων έργων (κατοικίες, δημόσια κτίρια, διαμορφώσεις εσωτερικών χώρων μικρής και μεγάλης κλίμακας). Έχει διακριθεί με Α’ βραβεία σε Πανελλήνιους Αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και έχει συλλογικό και ατομικό αρχιτεκτονικό έργο.
Υλοποιημένα έργα του έχουν αποσπάσει βραβεία και έχουν υλοποιηθεί όπως το Δημαρχείο Γεωργιούπολης στην Κρήτη (έτος κατασκευής 2010). Απέσπασε το Α’ βραβείο στον Παγκύπριο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό των Κτιριακών Εγκαταστάσεων του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών και των Κοινόχρηστων Χώρων Διδασκαλίας 03, στην Πανεπιστημιούπολη, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία ανέγερσης. Συμμετέχει σε συνέδρια και ημερίδες και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και εφημερίδες. Παράλληλα με την αρχιτεκτονική ασχολείται με τη ζωγραφική.
Είναι μέλος του ΤΕΕ, ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, ΕΠΑΕ Ξάνθης.
Φωτογραφίες: © ΕΙΑ/Στέλιος Νίκας