Κυριάκος Κυριακίδης 1937-2024
Για τον Κυριάκο Κυριακίδη…
Με βαθιά θλίψη αποχαιρετάμε τον αγαπητό φίλο, συνάδελφο, συνεργάτη και συνοδοιπόρο στο έργο του Ελληνικού Ινστιτούτου αρχιτεκτονικής Κυριάκο Κυριακίδη.
Η αρχιτεκτονική του Κυριάκου Κυριακίδη, είτε πρόκειται για τις κατοικίες της πρώιμης περιόδου της δουλειάς του είτε για τα μετέπειτα μεγάλα έργα των Νοσοκομείων και των Κτιρίων Γραφείων, ήταν επικεντρωμένη στον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Ήταν μια αρχιτεκτονική που η ανθρώπινη κλίμακα βρίσκεται παντού, ακόμα και στο μεγαλύτερο σε όγκο και επιφάνεια έργο και η ικανοποίηση και ευχαρίστηση του χρήστη αποτελεί πρωταρχική επιλογή, χωρίς όμως αυτό να μειώνει τον έντονα προσωπικό χαρακτήρα που έχουν τα έργα του.
Η εξειδίκευση στα μεγάλα Νοσοκομεία αποτέλεσε τη βάση πάνω στην οποία οργανώθηκε η δουλειά του. Πάνω σ’ αυτόν τον καμβά ο Κυριάκος ανέπτυξε κάθε φορά, συνοδοιπορούμενος με τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, κτίρια που κατεξοχήν λειτουργούν πολύ καλά για τους χρήστες αλλά ταυτόχρονα ανακουφίζουν και ψυχολογικά βοηθούν μεγάλο αριθμό ανθρώπων σε περιόδους της ζωής τους που έχουν ανάγκη υποστήριξης.
Συνέχισε σχεδόν μέχρι το τέλος, και σε δύσκολες περιόδους για όλη την ελληνική κοινωνία, να προσφέρει μια Αρχιτεκτονική καθαρά ανθρωποκεντρική. Η προσφορά αυτή υλοποιήθηκε όχι μόνο μεταφορικά αλλά και υλικά με μια σειρά μελετών τις οποίες προσέφερε ως δωρεές σε διάφορους φορείς και ιδρύματα.
Πίστευε στον κοινωνικό ρόλο του αρχιτέκτονα και διαμόρφωσε την προσωπικότητα του έργου του Γραφείου του, εκφράζοντας το ενιαίο πνεύμα του μέσα από τη συνέπεια στις επιλογές και την σύνθεση της λεπτομέρειας.
Η λεπτομέρεια για τον Κυριάκο Κυριακίδη αποκτούσε ιδιαίτερη σημασία. «Ειδικά όταν επαναλαμβάνεται χαρακτηριστικά σ’ ένα έργο ή και σε περισσότερα του ενός, τότε θέλει ειδικό ψάξιμο, για να μην θυσιαστεί το όλο χάριν του επαναλαμβανόμενου μερικού», έλεγε ο ίδιος.
Σε συζητήσεις με τον Κυριάκο, κατανόησα πως ανήκε στη κατηγορία των αρχιτεκτόνων που μπαίνουν βαθιά στα προβλήματα της δουλειάς τους και όσο πιο συστηματικά αντιμετωπίζουν τα θέματα, τόσο πιο μεγάλη εξειδίκευση απέκτησαν στους ειδικούς τομείς που τους απασχόλησαν.
Πίστευε στην αξία και τα αποτελέσματα της ομαδικής δημιουργίας και στην συμβολή των ειδικών συμβούλων στην ολοκλήρωση μεγάλων και πολύπλοκων έργων. Έλεγε ότι η αρχιτεκτονική σύνθεση για να πετύχει πρέπει να υπηρετήσει αποτελεσματικά δύσκολους συνδυασμούς τεχνολογικών, λειτουργικών, και αισθητικών παραμέτρων.
Ο Κυριάκος συνεργάστηκε με μια μεγάλη ομάδα από νεώτερους αρχιτέκτονες σκιτσάροντας ασταμάτητα τις ιδέες του. Το μικρόβιο της διδασκαλίας στους νέους αρχιτέκτονες παρέμεινε ακόμα και μετά από την αποχώρησή του εδώ και πολλά χρόνια από τη διδασκαλία στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Ε.Μ.Π.
Σταύρος Γυφτόπουλος
Καθηγητής ΕΜΠ, αντιπρόεδρος ΕΙΑ