React Architects & Mold Architects (BLOD)
22.02.2024
Tο Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, στο πλαίσιο του 20ου κύκλου διαλέξεων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων, με τίτλο “διαλέξεις & διάλογοι”, πραγματοποίησε την τρίτη εκδήλωση αυτού του κύκλου στις 22 Φεβρουαρίου 2024, στο εστιατόριο του Μουσείου Μπενάκη Πειραιώς. Η εκδήλωση βιντεοσκοπήθηκε από το BLOD και οι ομιλίες με τις παρουσιάσεις που τις συνοδεύουν είναι διαθέσιμες στο ακόλουθο link:
https://www.blod.gr/lectures/dialekseis-dialogoi-react-architects-mold-architects/
Οι διαλέξεις Ελλήνων Αρχιτεκτόνων αποτελούν ιστορικά εμβληματικό θεσμό του ΕΙΑ καθώς, την τελευταία εικοσαετία, έχουν προσκληθεί και παρουσιάσει το έργο τους σημαντικοί δημιουργοί. Η παρουσίαση των ποικίλων εκφάνσεων του αρχιτεκτονικού έργου, αλλά και η κριτική τους αποτέλεσαν διαχρονικά χαρακτηριστικά αυτής της πρωτοβουλίας. Η παράλληλη παρουσίαση του έργου δύο αρχιτεκτονικών γραφείων και, στη συνέχεια, ο διάλογος μεταξύ τους αλλά και με το κοινό, θεωρούμε ότι μπορεί να δώσει την αφορμή για δημόσια συζήτηση για την αρχιτεκτονική και τη σχέση της με τους θεσμούς και τις διαδικασίες παραγωγής και κρίσης της, αλλά και τις πολλαπλές εκδοχές της τόσο στον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο χώρο.
Τον γενικό συντονισμό των διαλέξεων εκ μέρους του ΔΣ του ΕΙΑ έχουν οι Αναστάσιος Κωτσιόπουλος (Αρχιτέκτων, ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ), Διονύσης Σοτοβίκης (Αρχιτέκτων) και Σοφία Τσιράκη (Αρχιτέκτων, Καθηγήτρια ΕΜΠ).
Στην τρίτη διάλεξη του κύκλου συμμετείχαν οι:
REACT ARCHITECTS (Νατάσσα Δεληγιάννη, Γιώργος Σπυρίδωνος)
Paros Revisited. Από τα Ερείπια στην Συμβίωση και Πίσω
Η αρχιτεκτονική αναζητά σε θύλακες μνήμης τα πρωτόλεια στοιχεία που δίνουν τη δυνατότητα για την κατανόηση της κατοίκησης. Ο Τόπος είναι το πεδίο δράσης του ανθρώπου που εγκαθιστά ενσυνείδητα με την παρουσία του τρόπους Συμβίωσης. Εναποθέτει σταδιακά επίπεδα, οργανωμένα ή πολλές φορές ανοργάνωτα, κυριαρχίας, ανταγωνισμών, συμμετοχής ορίζοντας την ύπαρξη του. Ορίζει έτσι τα σύμβολα επικοινωνίας που λειτουργούν σαν αρχέτυπα και διευκολύνουν την κατανόηση, έστω και ασυνείδητα, της πολυπλοκότητας του Τόπου. Αναζητούμε αυτά τα αρχέτυπα και επανερχόμαστε συχνά στις αρχικές εικόνες, στα σύμβολα, στις παραστάσεις, στις καταστάσεις που ορίζουν την ύπαρξή μας.
Ο χώρος σχεδιασμού δεν είναι το εκάστοτε οικόπεδο, αλλά το σύνολο του Τόπου και το Τοπίο. Οι συνθήκες, οι ανάγκες, τα μέσα, ο τρόπος επέμβασης, ακουμπάει και συμβιώνει με τον ίδιο χωρικό καμβά. Όσο υπάρχει αυτή η συνείδηση σχέσεων και αμοιβαίου σεβασμού τόσο τα έργα επιβιώνουν και συμβιώνουν. Συμβιώνουν με το περιβάλλον τους, δημιουργώντας έναν οργανισμό, που διατηρεί τη συνοχή του στο πέρασμα του χρόνου.
Στο μυαλό μας η ιερότητα αυτού του Τόπου είναι πάντοτε το διακύβευμα.
Η Αρχιτεκτονική σε ένα τόσο ευαίσθητο και ιδιαίτερο περιβάλλον, πρέπει να είναι παρούσα- απούσα και να αναδεικνύεται μέσα από αυτό.
Hug House
Το ysterni traɪæŋɡəl
ΠΕΤΡΑ
Louria
Τα έργα που παρουσιάζονται επιδιώκουν, υπό αυτές τις συνθήκες, να επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο κατοίκησης, την τοποθέτηση στον Τόπο και στο Τοπίο, δημιουργώντας μια συνειδητή αρχιτεκτονική γραφή που αλληλεπιδρά με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου τόπου.
MOLD ARCHITECTS (Ηλιάνα Κερεστετζή)
ΠΛΑΙΣΙΟ Β’
Κατασκευάζοντας μία εξοχική ιδιωτική κατοικία, οφείλουμε να ξεκινήσουμε με μία απολογία. Αρχικά στον τόπο και την κοινωνία – στην μια περίπτωση για την αυθαίρετη και στην άλλη για την ελλιπή μας παρουσία, αλλά και στον εαυτό μας για όλους τους συμβιβασμούς που αποδεχόμαστε κάτω από αυτήν την συνθήκη.
Η απολογία αυτή συνοδεύεται αυτόματα με μία ανάγκη εύρεσης στόχου. Ενός ευρύτερου νοήματος που υπερβαίνει την παροδικότητα της συγκυρίας και των προσώπων και εστιάζει στην μονιμότητα της παρέμβασης και στον όποιο δημόσιο βίο της ιδιωτικής αρχιτεκτονικής.
Έτσι, σε ένα ήδη ασφυκτικό πλαίσιο κανόνων και ετερόκλητων απαιτήσεων που συνοδεύει το brief κάθε έργου, μόνοι μας προσθέτουμε και ένα δεύτερο πλαίσιο κανόνων και περιορισμών. Είναι ο αόρατος “πελάτης” της αρχιτεκτονικής, με τις πιο αδιαπραγμάτευτες και υπερβολικές απαιτήσεις.
Στην διάλεξη θα παρουσιαστούν 13 έργα του γραφείου.
Περισσότερες πληροφορίες www.eia.gr
#eialectures20
Οι MOLD architects ιδρύθηκαν το 2011 από την Ηλιάνα Κερεστετζή (Msc. Columbia University,NY). Η πρακτική τους ενσωματώνει την έρευνα, τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό ,την κατασκευή, τον σχεδιασμό τοπίου, τις εικαστικές τέχνες και τον παραμετρικό σχεδιασμό. Η δουλειά τους έχει συμπεριληφθεί σε ομαδικές εκθέσεις , έχει δημοσιευθεί εκτενώς σε επιστημονικά περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό, λαμβάνωντας ταυτόχρονα διάφορες διακρίσεις συμπεριλαμβανομένων των: nomination for the Mies van Der Rohe Award 2015/2021/2024, Dezeen Awards 2021/Emerging Architecture Studio of the year, Dezeen Awards 2021/House Interior of the Year , Europe 40 under 40 award 2021, nomination for the Piranesi Award 2015/2020/2023, DOMA awards 2014/2021/2023 , ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ 2014 /Best Residential Project for 2009-2013, finalist for the East Centric Architecture Triennale Award 2016.
Οι REACT ARCHITECTS δημιούργησαν ένα γραφείο αρχιτεκτονικών μελετών, το οποίο αποβλέπει σε μία θεωρητική προσέγγιση της αρχιτεκτονικής, μέσω της ερευνητικής διαδικασίας. Η αρχιτεκτονική αντιμετωπίζεται ως ολότητα σε συνδυασμό με όλες τις ειδικότητες που θεμελιώνουν κατασκευαστική και καλλιτεχνική δημιουργία. Έργα μικρής και μεγάλης κλίμακας, δημόσια και ιδιωτικά, καθώς και εσωτερικός σχεδιασμός, αποτελούν το εύρος της έρευνας.
Η εμπειρία που δημιουργήθηκε μέσα από το πλατύ αυτό εύρος, προσφέρει το πλεονέκτημα αρχιτεκτονικών προτάσεων που χαρακτηρίζονται από πρωτοτυπία και μοναδικότητα. Τα ελληνικά αρχιτεκτονικά αρχέτυπα συνδυάζονται με σχεδιαστικές ιδέες που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες. Χρησιμοποιώντας ένα πειραματικό, αισθητικό λεξιλόγιο οδηγούμαστε στην συνάντηση ιδεών και κατασκευής.
Έργα των REACT ARCHITECTS έχουν δημοσιευτεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα ιδρυτικά μέλη έχουν συμμετάσχει σε ελληνικούς και διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, κερδίζοντας βραβεία και διακρίσεις. Έργα του γραφείου έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και διεθνή αρχιτεκτονικά περιοδικά και παράλληλα έχουν παρουσιασθεί σε συνέδρια και διαλέξεις.
Οι εταίροι της React Architects είναι η Νατάσσα Δεληγιάννη και ο Γιώργος Σπυρίδωνος. Η Νατάσσα Δεληγιάννη γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από την Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ το 1993. Ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές (March II) της σπουδές το 1995 στο UCLA. Είναι μέλος του ΤΕΕ. Ο Γιώργος Σπυρίδωνος γεννήθηκε στην Αθήνα αποφοίτησε από την Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ το 1993. Ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές (March II) του σπουδές το 1995 στο UCLA. Είναι μέλος του ΤΕΕ.
1995-1996. Διατηρούν κοινό γραφείο
1997-2007. Εταίροι στο γραφείο ΜΕΤΑ Αρχιτεκτονική.
2007.Ιδρυτές της React Architects