Απόστολος Καλφόπουλος – Θέμης Χατζηγιαννόπουλος (BLOD)
30.05.2023
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, στο πλαίσιο του 19ου κύκλου διαλέξεων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων, με τίτλο “διαλέξεις & διάλογοι”, πραγματοποίησε την τρίτη εκδήλωση αυτού του κύκλου στις 30 Μαΐου 2023, στο εστιατόριο του Μουσείου Μπενάκη Πειραιώς. Η εκδήλωση βιντεοσκοπήθηκε από το BLOD και οι ομιλίες με τις παρουσιάσεις που τις συνοδεύουν είναι διαθέσιμες στο ακόλουθο link:
https://www.blod.gr/lectures/dialekseis-dialogoi-akalfopoulos-th-hatzigiannopoulos/
Οι Διαλέξεις Ελλήνων Αρχιτεκτόνων αποτελούν ιστορικά εμβληματικό θεσμό του ΕΙΑ καθώς, την τελευταία εικοσαετία, έχουν προσκληθεί και παρουσιάσει το έργο τους σημαντικοί δημιουργοί. Η παρουσίαση των ποικίλων εκφάνσεων του αρχιτεκτονικού έργου, αλλά και η κριτική τους αποτέλεσαν διαχρονικά χαρακτηριστικά αυτής της πρωτοβουλίας. Η παράλληλη παρουσίαση του έργου δύο αρχιτεκτονικών γραφείων και, στη συνέχεια, ο διάλογος μεταξύ τους αλλά και με το κοινό, θεωρούμε ότι μπορεί να δώσει την αφορμή για δημόσια συζήτηση για την αρχιτεκτονική και τη σχέση της με τους θεσμούς και τις διαδικασίες παραγωγής και κρίσης της, αλλά και τις πολλαπλές εκδοχές της τόσο στον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο χώρο.
Τον γενικό συντονισμό των διαλέξεων εκ μέρους του ΔΣ του ΕΙΑ έχουν οι Αναστάσιος Κωτσιόπουλος (Αρχιτέκτων, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ), Διονύσης Σοτοβίκης (Αρχιτέκτων) και Σοφία Τσιράκη (Αρχιτέκτων, καθηγήτρια ΕΜΠ).
Στην τρίτη διάλεξη του κύκλου συμμετείχαν οι:
Απόστολος Καλφόπουλος (Αναπληρωτής Καθηγητής αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και εικαστικών τεχνών ΑΠΘ)
“APROPOS”
Στην διάλεξη του με τίτλο “Apropos” θα παρουσιάσει μία σειρά από συνεργατικά αλλά και ατομικά έργα, από το 1998 ως σήμερα, που εκτείνονται από την αρχιτεκτονική έως την επιμέλεια εκθέσεων και δράσεων. Το επιλεκτικό αυτό “rewind” σε διευρυμένες πρακτικές σχεδιασμού και επιμέλειας έχει ως στόχο να λειτουργήσει ως εφαλτήριο για μία συζήτηση πάνω στο πώς η αρχιτεκτονική μπορεί να δημιουργήσει περιβάλλοντα για δράση, παύση και κριτικό (ανα-)στοχασμό, όπου ο σχεδιασμός επιχειρεί να υπερβεί αυτό που η οικονομία μπορεί να εκμεταλλευτεί.
Θέμης Χατζηγιαννόπουλος / TCP architects (Επίκουρος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ)
ΑΝΑΛΗΘΕΙΣ ΔΙΟΠΤΕΥΣΕΙΣ
Η εισήγηση παραλαμβάνει την παρουσίαση μιας επιλογής παραδειγμάτων από την πρόσφατη δραστηριότητα του ομιλητή και των “TCP architects”. Για κάθε παράδειγμα, επιχειρείται η νοερή συσχέτιση και ενδεχόμενη νοηματική ευθυγράμμιση με αρχιτεκτονικά έργα και βιώματα που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη συγκρότηση ενός τρόπου του σκέπτεσθαι και σχεδιάζειν.
O Απόστολος Καλφόπουλος (Ph.D, MΑrch, BSc) είναι αρχιτέκτων, επιμελητής εκθέσεων και κριτικός τέχνης. Από το 2002 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και έχει επιμεληθεί μία σειρά από πολυδιάστατα project, εκθέσεις και έντυπα. Έχει εκτενή εμπειρία στην καλλιτεχνική διεύθυνση πολιτιστικών έργων και στον στρατηγικό πολιτιστικό προγραμματισμό. Το 2017 συν-ίδρυσε το συνεργατικό σχήμα «SuKu», το οποίο επικεντρώνεται στην έρευνα πάνω στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, μέσα από τη συμμετοχή σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Το διάστημα 2009-2016 διηύθυνε το «ΔΥΝΑΜΟ», έναν ανεξάρτητο, μη-κερδοσκοπικό φορέα υποστήριξης, ανάδειξης και διάχυσης της σύγχρονης δημιουργίας και της πρωτότυπης έρευνας στο χώρο των εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών, της αρχιτεκτονικής και του design. Είναι αναπληρωτής καθηγητής αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και εικαστικών τεχνών στο τμήμα αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.
Ο Θέμης Χατζηγιαννόπουλος είναι Επίκουρος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με διδακτική δραστηριότητα σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα αρχιτεκτονικού, αστικού και περιβαλλοντικού σχεδιασμού. Το δημοσιευμένο θεωρητικό του έργο και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν στην αρχιτεκτονική συνθετική διαδικασία κατά την εκπόνηση όλων των μελετητικών φάσεων, καθώς και στην αμφίδρομη σχέση του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού με τις εξελίξεις στην τεχνολογία της δόμησης. Είναι ιδρυτικό μέλος των “TCP architects” και διαθέτει εφαρμοσμένο έργο που έχει λάβει 14 βραβεία και διακρίσεις σε διεθνείς και πανελλήνιους διαγωνισμούς, παρουσιαστεί σε 21 εκθέσεις αρχιτεκτονικής και δημοσιοποιηθεί πάνω από 100 φορές στον ειδικό και ευρύτερο τύπο.
#eialectures19