Α. Μ. Κωτσιόπουλος & Συνεργάτες: Μια διαδρομή στα όρια του μοντέρνου
14.12.2011 – 15.01.2012
Στα πλαίσια των μονογραφικών εκθέσεων Ελλήνων αρχιτεκτόνων που οργανώνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, πραγματοποιήθηκε το διάστημα Δεκεμβρίου 2011 – Ιανουαρίου 2012, η έκθεση του έργου του αρχιτέκτονα και καθηγητή Αρχιτεκτονικής του Α.Π.Θ. Α.Μ. Κωτσιόπουλου και του γραφείου «Α.Μ. Κωτσιόπουλος και συνεργάτες αρχιτέκτονες».
Ο Αναστάσιος Μ. Κωτσιόπουλος είναι διπλωματούχος αρχιτέκτων του Α.Π.Θ. (1970), διδάκτωρ μηχανικός του Α.Π.Θ. (1976), διδάκτωρ (Ph.D.) του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου (1980) και υφηγητής του Α.Π.Θ. (1982). Από το 1989 είναι καθηγητής Αρχιτεκτονικής του Α.Π.Θ., όπου διδάσκει αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και θεωρία αρχιτεκτονικής από το 1971. Ο Α. Μ. Κωτσιόπουλος έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και έχει κάνει περισσότερες από 200 δημοσιεύσεις βιβλίων, επιστημονικών άρθρων και αρχιτεκτονικών έργων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το 2008 εξελέγη αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα του «Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού» της Τάξης των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών.
Ο Α. Μ. Κωτσιόπουλος δραστηριοποιείται ως αρχιτέκτων από το 1970. Από το 1984 μέχρι το 1995, συνεργάστηκε με τους αρχιτέκτονες Δ. Νικολάου, Χρ. Πανταζίδη, Δ. Δακή, Ε. Σπάρτση, Ν. Αρβανιτοπούλου, Γ. Χορόζογλου και Β. Καραλάζο, ενώ σε συγκεκριμένες μελέτες συνεργάστηκε με τις αρχιτέκτονες Μ. Παπανικολάου και Ρ. Σακελλαρίδου καθώς και με άλλους αρχιτέκτονες. Aπό το 1997, διατηρεί το γραφείο «Α.Μ. Κωτσιόπουλος και συνεργάτες αρχιτέκτονες» (διακριτικός εταιρικός τίτλος «Κ-Αρχιτέκτονες E.E.») με τις αρχιτέκτονες Έμυ Ζουμπουλίδου και Αλίνα Πάνου με έδρα στη Θεσσαλονίκη και παράρτημα στην Αθήνα.
Η δραστηριότητα του γραφείου περιλαμβάνει διακρίσεις σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, ρυθμιστικά σχέδια Πανεπιστημίων καθώς και μελέτες για ιδιωτικά και δημόσια κτίρια (πανεπιστημιακά κτίρια, ερευνητικά κέντρα, κατοικίες, κτίρια πολιτισμού, νοσηλευτικά κτίρια κ.α.).
Ορισμένα από τα κτίρια αυτά έχουν βραβευθεί ή διακριθεί. Συγκεκριμένα, το Βραβείο Αρχιτεκτονικής του ΕΙΑ 2000 για κτίρια δημόσιου χαρακτήρα έχει απονεμηθεί στην νέα μονάδα της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ (με τις Μ. Παπανικολάου και Ρ. Σακελλαρίδου), ειδική μνεία στα Βραβεία Αρχιτεκτονικής του ΕΙΑ 2008 έχει απονεμηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Νάουσας, Βραβείο του Μεσογειακού Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για κτίρια με προσόψεις αλουμινίου 2003 έχει απονεμηθεί στα κεντρικά γραφεία της Alumil κ.α. Το 2010, σε συνεργασία με δύο κυπριακά γραφεία (κοινοπραξία: Χρύσανθος Η. Χρυσάνθου & Συνεργάτες / Ηρακλής Παπαχρίστου Αρχιτέκτονες / Α. Κωτσιόπουλος και συνεργάτες αρχιτέκτονες) κέρδισαν το Α’ βραβείο στον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Τα περισσότερα από τα κτίρια αυτά έχουν δημοσιευθεί και παρουσιαστεί σε εκθέσεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό (σε αφιέρωμα στα Αρχιτεκτονικά Θέματα του 2002, σε ελληνικά τεχνικά περιοδικά, στους άτλαντες The Phaidon Atlas of Contemporary World Architecture, και The Phaidon Atlas of 21st Century World Architecture, στο Architectural Review, στο Rasegna κ.α.).
Στην έκθεση παρουσιάζονται περίπου 45 αρχιτεκτονικές μελέτες και έργα καθώς και μια σειρά από σχέδια του Α.Μ. Κωτσιόπουλου.
Επιμέλεια έκθεσης:
Άννα Σκιαδά
Επιμέλεια μονογραφίας:
Αντρέας Γιακουμακάτος
Συντονισμός από Ε.Ι.Α.:
Μαριάννα Μηλιώνη
Η έκθεση παρουσιάστηκε στη συνέχεια, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ, από τις 7 Ιουνίου έως τις 8 Ιουλίου 2012.
Επιμέλεια έκθεσης:
Α. Μ. Κωτσιόπουλος & Συνεργάτες
Συντονισμός από το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών:
Παναγιώτης Μπίκας
Φωτογραφίες: Πολιτιστικό κέντρο Νάουσας, 2006, Α. Κωτσιόπουλος, Ε. Ζουμπουλίδου, Α. Πάνου
Νέα Μονάδα Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ, 1999, Α. Κωτσιόπουλος, Μ. Παπανικολάου, Ρ. Σακελλαρίδου
Κατοικία στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης, 1998, Α. Κωτσιόπουλος, Ε. Χαλκιοπούλου