Εσω 2024 – Down to earth
22.05.2024
Το φετινό θέμα της ημερίδας ΕΣΩ, “Πίσω στη Γη”, εγκαινιάζει έναν διάλογο για την κλιματική κρίση και την πολιτική οικολογία, στο μεταίχμιο της τέχνης και της αρχιτεκτονικής. Οι συνέργειες μεταξύ κατασκευής, παραγωγής και σχεδιασμού προωθούνται ως καταλύτες για έναν υγιέστερο πλανήτη. Φέτος, το «ταξίδι πίσω στη γη» καθοδηγείται από παγκοσμίως αναγνωρισμένους ομιλητές και πρωτοπόρους του οικολογικού σχεδιασμού και της αρχιτεκτονικής καινοτομίας, συνδυάζοντας την παράδοση με την τεχνολογία και την τεχνική με την ψηφιακή ακρίβεια.
Προς μια Αρχιτεκτονική με αρνητικό ανθρακικό αποτύπωμα
Το κτισμένο περιβάλλον προκαλεί σχεδόν το 40% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα. Μέχρι πρόσφατα, η προσοχή επικεντρωνόταν κυρίως στη μείωση της λειτουργικής ενέργειας και των συναφών εκπομπών άνθρακα. Ωστόσο, πλέον η έννοια του ολικού άνθρακα έχει καθοριστική σημασία στον σχεδιασμό, την κατασκευή και την ανακαίνιση κτιρίων.
Οι Νέες Δυνατότητες Σχεδιασμού
Ενώ η ενσωμάτωση της φύσης στις κατασκευές δεν είναι νέα, το «Down to Earth» αμφισβητεί την επάρκειά της. Το συνέδριο διερωτάται σχετικά με τα καινοτόμα υλικά οργανικής προέλευσης, τους ξύλινους ουρανοξύστες υψηλού προφίλ, τα βιο-υλικά, τις αρχές κυκλικής οικονομίας, τον αναγεννητικό σχεδιασμό και την κατασκευαστική απόδοση.
Επαναπροσδιορίζοντας τη δεξιοτεχνία στη Μετά-Ψηφιακή Εποχή
Είναι δυνατόν οι παραδοσιακές τεχνικές κατασκευής να αντιμετωπίσουν την κλιματική κρίση; Η δεξιοτεχνία δεν είναι μόνο μια κληρονομιά κωδικοποιημένης γνώσης, αλλά και μια δυναμική διαδικασία δημιουργίας αντικειμένων υψηλής ποιότητας με τεχνική εμπειρογνωμοσύνη. Εξετάζουμε, επίσης, την έννοια της ψηφιακής τεχνικής: Πώς μπορούμε να συνδυάσουμε την ιστορική γνώση και τεχνική με τις σύγχρονες πρακτικές; Τι ορίζει το “παραδοσιακό” στη σύγχρονη αρχιτεκτονική και σχεδιασμό; Πώς η παραδοσιακή γνώση, σε αρμονία με τη φύση, μπορεί να αποτελέσει αρωγό στις μελλοντικές καινοτομίες;
Ο Κρίσιμος Ρόλος των Δεδομένων στην Αρχιτεκτονική
Η τεχνολογία, ιδιαίτερα η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) και η Μηχανική Μάθηση (ML), διαδραματίζει έναν ουσιώδη ρόλο στην αρχιτεκτονική, ενισχύοντας την ικανότητά μας να σχεδιάζουμε και να διαχειριζόμαστε το κτισμένο περιβάλλον με αποτελεσματικότητα. «Πίσω στη γη», θα εξετάσουμε τις δυνατότητες και τις παγίδες της εκτεταμένης χρήσης AI στην αρχιτεκτονική. Μπορεί η υπερβολική εξάρτηση από την AI να περιορίσει τον αυθορμητισμό και το “απρόβλεπτο” που συχνά προσδίδει μία ιδιαίτερη ποιότητα στους αρχιτεκτονικούς χώρους;
Ομιλητές
Erieta Attali
Αρετή Μαρκοπούλου
Κωνσταντίνος Πανταζής – Point Supreme
Πάνος Δραγώνας – Dragonas Studio
Δημήτρης Παπανικολάου – Urban Synergetics Lab
Andreas Fries – Herzog & de Meuron
Ryan Neiheiser – Neiheiser Argyros
Στέλλα Πιερή – Pieris Architects
Ora ïto
Olaf de Nooyer – Renzo Piano Building Workshop
Olga Tourlomousi – On-site representative of RPBW in Athens
Jette Cathrin Hopp – Snøhetta
Κατά τη διάρκεια του ΕΣΩ 2024, η έκτη απονομή των Βραβείων Συνολικής Προσφοράς Archisearch θα αναδείξει και θα τιμήσει το έργο και την προσωπικότητα του Τάσου Μπίρη (Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ), Μανόλη Κορρέ (Επικεφαλής της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ) και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2017) και της κορυφαίας Ελληνίδα Κεραμοπλάστριας Ελένης Βερναδάκη. Τα βραβεία θα παρουσιάσουν οι Δρ. Παναγιώτης Πάγκαλος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και ο Δρ. Ανδρέας Κούρκουλας, Ομότιμος καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ.
Κλείστε τώρα τα εισιτήριά σας για το ΕΣΩ 2024, εδώ!
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής.